“Ja! Ze kunnen schrijven. ‘Modelverhalen’ is een feit.”

‘Maar er zijn helemaal geen Aziatische makers’. ‘Ja maar. ‘Kunnen ze wel echt schrijven?’ In de afgelopen zeven, acht jaar passeerden dit soort opmerkingen de revue. Zo vaak dat dit een aanleiding was voor de oprichting van Pan Asian Collective.

Vandaag is een mooi moment, de publicatie van ‘Modelverhalen. Reflecties op Aziatische roots is een feit.’ Een viering van 30 Aziatische-Nederlandse schrijvers en hun verhalen. Een mooi unicum, en ook voor het eerst om zoveel stemmen tegelijk een podium te bieden.

De samensteller is Liang de Beer. Een schrijver, programmamaker, Pan Asian Stories boekenclub en podcasthost en fervent boekenlezer. Ik ken niemand met een dusdanige lange GoodReads lijst als Liang. Ze stelde zich voor bij het allereerste Pan Asian Collective event rondom de Bananengeneratie van Pete Wu, terug in 2019.

Pete Wu’s boek De Bananengeneratie (2019) was voor velen het allereerste boek waar vele Aziatische Nederlanders zich in herkenden. Een eerste boek dat met, door en ook voor Aziatische Nederlanders was. Gesprekken met diverse Nederlanders met Aziatische roots en reflecties van Pete zelf vormden een nieuwe en frisse blik – voor het eerst herkenning.

Een jaar eerder verscheen ‘Crazy Rich Asians’ (2018), de allereerste All Asian Cast film in Hollywood sinds de verfilming van Amy Tan’s boek  ‘Joy Luck Club’ (1993). Pete Wu en ik werden uitgenodigd voor De NieuwsBV om hierover te praten. Het besef sijpelde door dat we veelal over de Aziatisch Amerikaanse ervaring praatten, maar weinig over de Aziatisch Nederlandse ervaringen. Het felgele boek van Pete bracht daar verandering in.

Als Pan Asian Collective gingen we programma’s maken om podium te bieden aan diverse Aziatische Nederlandse makers. Met de Openbare Bibliotheek Amsterdam maakten we een drieluik met gepubliceerde Aziatische Nederlandse auteurs, over het gebrek aan ruimte voor Aziatische Nederlandse perspectieven en de noodzaak van meer verhalen. Op de 18.000 auteurs die Nederland rijk is, waren degene met Aziatische roots op een hand te tellen.

En toen kwam Liang de Beer in 2021 met het idee voor Pan Asian Stories Academy, een schrijversacademie om nieuw schrijverstalent aan te boren. We ontvingen over 40 aanmeldingen voor een select aantal plaatsen die we konden bieden.

Samen met al gepubliceerde schrijvers als Haroon Ali, Diana Tjin, Sietzke van Koeveringe, Pete Wu, Lara Nuberg en Joost Vermeer gingen we met vele getalenteerde schrijvers aan de slag. Met als droom een bundel.

Nieuwe schrijvers, nieuwe makers. Hen inspireren, tools meegeven, en de literaire wereld wakker schudden dat Nederland klaar is voor een nieuwe generatie schrijvers met Aziatische roots. Verhalen geschreven vanuit hun eigen perspectieven. Verhalen die voor herkenning en erkenning zorgden.

Onder de 2 miljoen Nederlanders met Aziatische roots zijn er veel meer getalenteerde schrijvers, makers, creatieven die een eigen verhaal hebben en die gehoord en gezien willen worden. We hebben het gezien met het boek ‘De Bananengeneratie’ van Pete Wu, met het theaterstuk van Theater Oostpool ‘de Bananengeneratie’ van Char Li Chung naar het boek, Rose Stories ‘Happy in Holland’, Nhung Dam’s boeken, Haroon Ali’s boeken en documentaire, Shantie Singh’s nieuwste boek ‘Na de Komma’, en haar theaterstuk ‘Her (s)tories’, en nu dan Modelverhalen.

Liang heeft het klaargespeeld. Het is gelukt! Dit momentum is niet zomaar. Voor het eerst in Nederland een boek met, door en ook voor  Aziatische Nederlanders.

Maar liefst 30 bekende en minder bekende Aziatische Nederlandse schrijvers werkten mee aan Modelverhalen. Een viering dat er zoveel verschillende perspectieven zijn, en er veel meer schrijftalent is met perspectieven waar we nog te weinig van weten of horen.

Chapeau!

Modelverhalen. Reflecties op Aziatische roots neemt nu ook zijn plek in.

Artikel door Hui-Hui Pan, oprichter Pan Asian Collective

Nieuwsgierig? Dit boek is, rechtstreeks bij de uitgever Walburg Pers te koop, klik hier.  Of natuurlijk je lokale boekhandel. De Pan Asian Stories boekenclub gaat Modelverhalen lezen als eerste boek in 2025. Meld je aan als je mee wilt lezen via bookclub@pac.tv, we lezen nu Interior Chinatown, van Charles Yu. 

Choose your Reaction!