“Wees niet bang om een uniek pad te volgen.”

 

Monique Singh met de ‘Chocolate Brown Dress’ gecombineerd met de ‘Hot Pink Cape Jacket’ uit de OPULENCE-collectie

Fashionondernemer Monique Singh brengt met haar modelabel haar Indiase en westerse wereld samen tot een viering van culturen. PAC reist met Monique door haar carrière en spreekt met haar over Aishwarya Rai, het kleden van powervrouwen zoals Ashlee Simpson en hoe het label bijdraagt aan een duurzame wereld.

Hoe ben je tot het merk MONIQUE SINGH gekomen?

De ‘Romantic Indo Western Flowerbed Jacquard Midi Skirt’ gecombineerd met de ‘Romantic Indo Western Flowerbed Jacquard Top’

“Van kleins af aan heb ik affiniteit met mode, voornamelijk omdat het een middel is om zonder woorden jezelf te kunnen uiten. Na de middelbare school heb ik aan de Erasmus Universiteit de studie International Business Administration gevolgd en ben ik daarna aan de slag gegaan bij Procter & Gamble, een grote FMCG (Fast Moving Consumer Goods). Hier kreeg ik de mogelijkheid om naar Genève te gaan en voor Gucci te werken. Dit was voor mij een wens die uitkwam, omdat ik hier voor het eerst in aanraking kwam met de fashion wereld. Bij Gucci begon het enorm te kriebelen, mede omdat ik mensen ontmoette die vakmanschap op het hoogste niveau uitvoeren. Hoe zij kijken naar producten en het niveau van perfectie dat hierbij hoort, vind ik enorm inspirerend. Ik heb toen besloten om naast mijn werk Fashion Design in Londen te gaan studeren met de insteek om mijn eigen label op te zetten. Eigenlijk verliep dit vrij organisch, ik zette mijn eerste schetsen op papier, maakte een eerste sample en uiteindelijk produceerde ik een eerste lookbook.”

Hoe heeft je Aziatische achtergrond bijgedragen aan de collectie?

“Ik ben zelf in Nederland geboren en mijn ouders in Suriname en zijn Hindoestaans, dus uiteindelijk liggen mijn roots in India. Vroeger waren die Nederlandse en Hindoestaanse wereld voor mij gescheiden, thuis was het anders dan op school. Mijn label omarmt deze culturen en stelt mij in staat om nu eens mijn narratief te vertellen. Toen ik zelf jong was, zag ik in de media weinig herkenbare gezichten. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst Aishwarya Rai in een reclame voor L’Oreal Paris zag en wat dat met mij deed. Met mijn label wil ik dan ook de notie meegeven dat iedereen hun afkomst moet vieren, want alleen dan kun je de beste versie van jezelf zijn.”

Wie zijn je inspiratiebronnen binnen de mode?

“Vanuit de Indiase kant vind ik Sabyasachi fantastisch. Als je naar hun kijkt zie je het vakmanschap, de level of detail, het verfijnde. Ook de uitgesproken kleuren voelen als een viering van het leven als je het mij vraagt. Daarnaast springt Alexander McQueen eruit, omdat hij niet in de status quo denkt. Hij zet vrouwen neer als echte warriors en durft fashion op een heel andere manier te bekijken.”

Wat draagt het label MONIQUE SINGH uit en waar zien we dit in terug?

De ‘Faux Leather Draped Skirt’ gecombineerd met de ‘Flower Embroidered Gabardine Jacket’

“Het merk is een luxe brand dat sustainability hoog in het vaandel heeft. Ieder kledingstuk wordt op bestelling in ons atelier in Amsterdam gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat we zo min mogelijk restvoorraden overhouden. Ook gebruiken we enkel kwalitatieve Europese stoffen en experimenteren we met nieuwe duurzame alternatieven, zoals faux leather.

De kleding is een fusion tussen westerse en Indiase designelementen, dat bijvoorbeeld te zien is in de drapering. De faux leather rok op de foto is geïnspireerd op een tulband, maar lijkt aan de andere kant ook op een tulp, onder andere door het kleurenpalet. Ook gebruik ik veel borduurwerk met bloemen, een design expertise vanuit India, maar dan in een nieuw jasje gestoken.

Ik wil anderen graag inspireren en een impact maken. Zo werk ik bijvoorbeeld samen met Girls Inc. waarbij ik een deel van de opbrengst steek in de empowerment van jonge meisjes, zodat ze hun eigen stem kunnen vinden.”

Wat zijn een aantal hoogtepunten van het label waar je trots op bent?

De ‘Teal Tailored Wool Coat’

“Ik ben bijvoorbeeld erg trots op de distributie. Naast Nederland staat het merk in Londen, New York en Los Angeles. We mochten aanwezig zijn bij de Grammy’s, de rode loper première van Top Gun, het Harper’s Bazaar Women of Year Event en de London Fashion Week. We hebben verschillende powervrouwen gekleed, variërend van de Duchess of York tot Ashlee Simpson, Laura Marano, Iman Bellani en Avantika. In Nederland hebben we momenteel een feature in de nieuwe lente-editie van het magazine Elegance. Het doel is om uiteindelijk uit te groeien tot een bekende naam in de mode-industrie.”

Wat zou je mee willen geven aan andere jonge creatievelingen?

“Volg je passie en wees bereid er hard voor te werken. Ook is het belangrijk dat je een goede groep mensen om je heen hebt. Je hoeft niet de gebaande paden te volgen, het is juist goed om een uniek pad te volgen. Ik heb vaak gehoord dat ik dokter, ingenieur of advocaat moet worden, maar hier ligt mijn passie. Wees authentiek voor jezelf.”

Choose your Reaction!