Expo Ik Azië binnenkort te zien in OBA

0

In ‘Ik Azië‘ durven verschillende makers de existentiële vraag naar hun roots te verkennen, en vertellen zij het verhaal van talrijke bijna onzichtbare Aziaten in Nederland. Pan Asian Connections (PAC) presenteert de bevindingen van deze makers vanaf 6 mei in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Te zien van 6 mei tot en met 30 juni.

In de multidisciplinaire expositie ’Ik Azië’ komt voor de een miljoen mensen met een Aziatische achtergrond in Nederland een gedeelde zoektocht samen. Van de vraag ‘wie ben ik’ tot ‘in hoeverre betekenen die Aziatische roots iets voor mij?’.

Vier verschillende makers, elk vanuit een andere Aziatische community, hebben de afgelopen jaren – zonder het van elkaar te weten en elkaar te kennen – een intrinsieke zoektocht naar identiteit afgelegd, naar zichzelf en naar hun plek in de wereld. Deze vragen hebben zij op hun eigenzinnige wijze met hun lenzen en in samenspraak beantwoordt.

Fotografen Tetsuro Miyazaki en Armando Ello reisden allebei de hele wereld af op zoek naar antwoorden onder Hafu’s en Indo’s, de multidisciplinaire designer Ruijun Luong legde het verband tussen de diversiteit van Aziaten in Nederland en het racisme waarmee zij werd geconfronteerd in een ludiek ‘Wie ben ik’ spel-installatie, en veelzijdig kunstenaar Kevin Kwee onderzocht zijn plek binnen de Peranakan Chinezen.

Dat ‘wie ben ik’ een universele vraag is, blijkt. Voor Aziatische Nederlanders en een ieder ander die minder zichtbaar is in de samenleving is deze vraag moeilijker te beantwoorden. Deze expo zet mensen uit die onzichtbare gemeenschappen in de schijnwerpers, en verbindt ze aan elkaar. Zo maken we ‘ik zie je’ letterlijk. Niet alleen in verschillende perspectieven, maar ook in aanzicht. Zo wordt duidelijk dat Aziaten dus niet allemaal op elkaar lijken.
De expositie zal op 6 mei worden geopend met de makers en genodigden. Ook zullen gedurende de expositie-periode verschillende artist talks en een talkshow georganiseerd worden ter verdieping van het programma.

Details:
Expo: Ik Azie
Wanneer: 6 mei 2022 – 30 juni 2022
Waar: Openbare Bibliotheek Amsterdam – EXPO Oosterdok
Oosterdokskade 143

Openingstijden: ma – vr van 8.00 – 22.00 uur
za – zo van 10.00 – 22.00 uur

Opening: 6 mei om 17.30 officiële opening

Verdere randprogrammering:
Artist talk I: 19 mei om 16.30 uur
Artist talk II: 2 juni om 16.30 uur
Talkshow: 15 juni om 20.00 uur

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.